Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη νέα συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία



Με την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης ο πρόεδρος και η ηγεσία του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέλαβαν και πάλι το ρόλο του λαγού για τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν μείωση 13%, σπάζοντας το μέτωπο Σωματείων από όλη τη χώρα που διεκδικούσε τότε ΣΣΕ χωρίς μειώσεις. Έχουν όπως φαίνεται αποκτήσει μια ειδίκευση. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με την τοποθέτησή του ότι η Ρόδος έχει αποδείξει ότι είναι πρωτοπόρα στην «κοινωνική συναίνεση», δηλαδή στο να πληρώνουμε οι εργαζόμενοι τη χασούρα και τα κέρδη των αφεντικών σε ελεύθερη μετάφραση.

Οι εργοδότες ζητούσαν να πληρώνονται λιγότερο οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο εργαζόμενοι και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην περιοχή μας το έκανε πράξη.

Στην πραγματικότητα στο κείμενο της σύμβασης δε γίνεται καν λόγος για νεοεισερχόμενους, αλλά για νεοπροσλαμβανόμενους σε ένα συγκεκριμένο εργοδότη. Για την ακρίβεια ένας νεοπροσλαμβανόμενος στην κατηγορία Δ’ δηλαδή το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και το χειρότερα αμοιβόμενο, θα χρειάζεται να συμπληρώσει 15 μήνες, δηλαδή 3 σαιζόν στον ίδιο εργοδότη για να αρχίσει να πληρώνεται με το μισθό της ΣΣΕ. Μέχρι τότε θα αμοίβεται με τουλάχιστο 100 ευρώ λιγότερα. Είναι περιττό να πούμε τι θα κάνουν οι εργοδότες πριν συμπληρωθούν αυτές οι τρεις σαιζόν!

Για να θολώσει τα νερά, η πλειοψηφία προσπαθεί να κάνει συμψηφισμούς προβάλλοντας την αύξηση στο βασικό μισθό που περιέχει η σύμβαση. Ωστόσο γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι την αύξηση θα την εφαρμόσουν από ελάχιστοι έως κανένας, αλλά τη μείωση θα την εφαρμόσουν όλοι.

Είναι βέβαιο ότι δε θα αφήσει ανεπηρέαστα τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων. Οι εργοδότες θα εκβιάζουν τους εργαζόμενους να ρίξουν τις απαιτήσεις τους, απειλώντας τους με αντικατάσταση από άλλους φθηνότερους. Το ζήσαμε άλλωστε αυτό στους χώρους δουλειάς με το μέτρο για τους νέους κάτω των 25 ετών τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, η προϋπηρεσία που έχει ένας εργαζόμενος συνολικά στον κλάδο, ως τώρα προσμετράται ανεξαρτήτως εργοδότη και εκφράζεται και στο μισθό με το επίδομα προϋπηρεσίας. Όμως ο συγκεκριμένος όρος δεν αποκλείεται να γίνει το όχημα για την ανατροπή συνολικά της έννοιας της προϋπηρεσίας στον κλάδο.

Οι κατά τα άλλα φιλεύσπλαχνοι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής μας, αξιοποίησαν την περίοδο της πανδημίας με τους εργαζόμενους κλεισμένους στα σπίτια τους, για να περάσουν αυτό που ήθελαν. Μαζί με όλες τις ανατροπές που έφερε η κυβέρνηση στα εργασιακά τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέτρα στήριξης ως τώρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και όσα ακόμα αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα, θα διαχειριστούν μια χαρά και την καινούρια κρίση φορτώνοντάς τη στις δικές μας πλάτες.

Με αυτή την ευκαιρία  όμως, να  στείλουμε ένα μήνυμα και στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής, και στην κυβέρνηση, κεντρική και τοπική, ότι λογαριάσανε χωρίς τον…ξενοδοχοϋπάλληλο! Ας κάνουν όσες «συνόδους κορυφής» θέλουν στο γραφείο του Περιφερειάρχη. Αν όμως νομίζουν ότι αυτά θα περάσουν εύκολα στους τόπους δουλειάς είτε φέτος είτε του χρόνου, να το ξανασκεφτούνε.

Τέλος, επειδή ακόμα και όταν πετσοκόβουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στο εργατικό κίνημα έχουν το θράσος να υπερασπίζονται τα κατορθώματά τους επιθετικά, δυο κουβέντες για την ηγεσία του ΕΚΡ και του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Είπε ο πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη συνέντευξή του ότι παρότι η ΔΑΣ καταγγέλλει τη στάση τους, στη συνέχεια θα ζητάει να εφαρμοστεί η σύμβαση. Πράγματι έτσι είναι, δεν υπάρχει άλλη δύναμη πέρα από τη ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ που να παλεύει μέσα στα ξενοδοχεία της περιοχής μας να εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις. Το πρόβλημα είναι οι τρικλοποδιές που βάζει η πλειοψηφία του ΔΣ στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων. Έδεσε λοιπόν πισθάγκωνα τα χέρια των εργαζομένων ο πρόεδρος και τώρα παριστάνει τον ευεργέτη. Το παραμύθι των σκληρών διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες και μυστικά από τους εργαζόμενους, πάλιωσε πια. Δεν πείθει κανέναν.

Είπε επίσης ότι εφόσον δε μας αρέσει η σύμβαση να πάμε με δικά μας(;) Σωματεία να υπογράψουμε καλύτερη. Προφανώς θεωρεί ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι ιδιοκτησία του. Γι αυτό άλλωστε ούτε αυτή τη φορά θεώρησε υποχρέωσή του να συνεδριάσει έστω το Διοικητικό Συμβούλιο για να εγκρίνει αυτά που είχε σκοπό να υπογράψει. 

Κρύβει βέβαια ότι όταν επιχειρησιακά Σωματεία σε ξενοδοχεία της περιοχής επιδίωξαν να υπογράψουν καλύτερες συμβάσεις με αυξήσεις στους δικούς τους χώρους δουλειάς, ο ίδιος συμμάχησε με την εργοδοσία και με ενιαίο μέτωπο έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έφτασε ως το σημείο να διαγράψει τα μέλη της ΔΑΣ από το Σωματείο, παράνομα όπως έκριναν τα δικαστήρια.

Όσο για τους σκληρούς αγώνες που διεξάγει αυτή την περίοδο η ηγεσία του ΕΚΡ, μοιάζουν με το βαρκάρη που έκανε όλη μέρα κουπί αλλά το βράδυ διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει να λύσει το σχοινί! Μια φράση που περιγράφει καλύτερα τους «αγώνες» που δίνουν αυτή την περίοδο θα ήταν «τοπικό παράρτημα του Γραφείο Τύπου των υπουργών της κυβέρνησης».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους βάλουν στο περιθώριο. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι. Μαζί με το ΠΑΜΕ θα καταφέρουμε να οργανώσουμε την πάλη για να αποκρούσουμε την καινούρια επίθεση και να αντεπιτεθούμε.
Ρόδος, 31/3/2020

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Να δημοσιευθεί τώρα το περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αν η συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα πράγματι εξασφάλιζε το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε θα υπογραφόταν στα μουλωχτά και το περιεχόμενό της θα το ήξερε το σύνολο των εργαζομένων εδώ και μήνες.

Αν ήταν τόσο γαλαντόμοι οι μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής μας και αισθάνονταν την ανάγκη να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους όπως ισχυρίζονται, τότε θα δε θα ζητούσαν  εν μέσω πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι να αμοίβονται λιγότερο, πράγμα που όπως φαίνεται το πήραν.

Όταν όμως γίνονται εκατέρωθεν δηλώσεις για «κοινωνική συναίνεση», τότε μάλλον πρέπει οι εργαζόμενοι να ψάχνουμε τις τσέπες μας να δούμε πόσα χάσαμε.

Να δώσουν εδώ και τώρα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της σύμβασης με τις υπογραφές τους για να δει ο κόσμος το πραγματικό περιεχόμενο.

Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα όταν έρθει στα χέρια μας.

Ρόδος,

27 Μάρτη 2020

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Να διερευνηθούν τα αίτια του εργατικού ατυχήματος στο βιολογικό τώρα!










Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ρόδου ο εργάτης της ΔΕΥΑΡ που έπεσε σε άδεια δεξαμενή από ύψος 7 μέτρων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης στο βιολογικό καθαρισμό. Ο εργαζόμενος έχει χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι.


Απαιτούμε άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες. Οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πρωταθλητές στα εργατικά ατυχήματα. Να σταλεί τώρα κλιμάκιο της τεχνικής επιθεώρησης εργασίας


Οι ευθύνες της κυβέρνησης που ανέστειλε στην ουσία τη λειτουργία των επιθεωρήσεων εργασίας είναι τεράστιες.



21 Μάρτη 2020


Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Να μη ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας


Τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών της, είναι ανεπαρκή, αποτελούν "ασπιρίνη" στον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που μένουν χωρίς εισόδημα για δύο μήνες και αέρα κοπανιστό για τους εργαζόμενους που ήδη έχουν λάβει το χαρτί της απόλυσης ή εργάζονται πλέον με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει καθολική ευθύνη για το κύμα απολύσεων που κατακλύζουν αρκετούς κλάδους καθώς όχι απλά καθυστέρησε να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά με την πρότασή της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων.
Σήμερα, μιλούν τα στοιχεία και όχι οι προβλέψεις ή οι ευχές. Μέχρι σήμερα και από τις αρχές Μάρτη που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον κορονοϊο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κύμα των απολύσεων μετατράπηκε σε τσουνάμι, με πολύ πάνω από 40.000 να βρίσκονται στις ουρές των ανέργων. Είναι προβληματική και άδικη η στάση της κυβέρνησης που διαχωρίζει τους απολυμένους σε πριν και μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Δεν παίρνει καν υπόψη της τους απολυμένους από επιχειρήσεις που οι εργοδότες τις έκλεισαν, με δική τους απόφαση. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για όλους τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των μέτρων και της κατάστασης απέναντι στον κορονοϊό, είναι να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων με έναρξη ημερομηνίας τα πρώτα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης.
Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται εποχικά, εργαζόμενοι που οι εργασιακές σχέσεις που δουλεύουν, αυτές τις μέρες άλλαξαν δραματικά, με επίσημη κυβερνητική εντολή. Η εκ περιτροπής εργασία και η κυριαρχία της ευέλικτων εργασιακών σχέσεων έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη συρρίκνωση των μισθών και των μεροκάματών τους. Για αυτό το πολυάριθμο τμήμα των εργαζομένων, δεν προβλέπεται καμία απολύτως στήριξη. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν με τους νέους όρους που επέβαλε η εργοδοσία με την κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησης, με μισθούς που απέχουν αρκετά ακόμα και από το επίδομα των 400 ευρώ ανά μήνα, που εξήγγειλαν οι υπουργοί.
Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και μπροστά σε μία αστείρευτη πηγή απαλλαγών και ενισχύσεων προς την εργοδοσία, η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους όσους εργαζόμενους εργάζονται στις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία. Σε συνθήκες πανδημίας αυτό το κομμάτι από τη μία χάνει ή δεν έχει εισόδημα και από την άλλη αδυνατεί λόγω της κρίσης να βρει δουλειά.
Τα έκτακτα μέτρα τα οποία σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, απαιτούν αυστηρούς ελέγχους. Ήδη υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που αναφέρουν πως εργοδότες πιέζουν και απειλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν "παραίτηση", αξιοποιούν κάθε έμμεσο και πλάγιο τρόπο ώστε να μειώνουν το προσωπικό τους, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στο χαρτί ως "απόλυση". Το μέτρο της "μη απόλυσης" δεν αρκεί ως όρος και προϋπόθεση. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν αρνητική μεταβολή στο προσωπικό τους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
Αν δεν υπάρξουν εντατικές και αυστηρές διαδικασίες που θα ελέγχουν κάθε είδους εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αν σε αυτές τις συνθήκες η Επιθεώρηση Εργασίας κατεβάζει ρολά, τότε τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων αποτελούν ευχές και οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης προς την εργοδοσία, είναι κούφια λόγια.
Ήδη τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και οι καταγγελίες των εργαζομένων για ζητήματα μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. μισθών, εργασιακών σχέσεων και αδειών, έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κάθε περιοχή είναι κυριολεκτικά απούσες, με την εργοδοσία να κάνει ό,τι θέλει.
Την ίδια στιγμή που ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει να κάτσουν σπίτι, χωρίς να προχωρούν παράλληλα σε τεστ για τον κορονοϊό, οι εργοδότες ζητούν ιατρική βεβαίωση. Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές καταγγελίες γύρω από την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή εργαζομένων που είναι μεν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κρούσμα, αλλά δεν επιτρέπεται από τους ειδικούς να κάνουν το τεστ. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται απροστάτευτοι. Τα μέτρα που ανακοινώνουν οι ειδικοί μπλοκάρουν πάνω στις απαιτήσεις της εργοδοσίας ή βρίσκουν εμπόδιο σε άλλους νόμους που προϋπάρχουν και βρίσκονται πάνω από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.
Στην αναγγελία των χθεσινών μέτρων δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά για τη χορήγηση του "δώρου Πάσχα", το οποίο πρέπει να καταβληθεί στο πρώτο 10ήμερο του Απρίλη. Το "δώρο Πάσχα" αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που την υπολογίζουν μήνες πριν. Ένα πράγμα λέμε, με απόλυτη σαφήνεια: Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο δώρο Πάσχα.
Τέλος, σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους εργαζομένους που επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα, με αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, με αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα "θύματα" σε συνθήκες πανδημίας.
Σε αυτές τις συνθήκες και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καλούμε τα σωματεία να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος.
Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, τη δημόσια υγεία