Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Για τη συνεδρίαση του ΕΚΡ και την έγκριση των πεπραγμένων

 Την περασμένη εβδομάδα, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΕΚΡ με τίτλο “Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου”.

Ο τίτλος αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς δεν έγινε ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, απλά εγκρίθηκαν - κατά πλειοψηφία - από το Διοικητικό Συμβούλιο τα πεπραγμένα. 


Μάλιστα οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ ζήτησαν η διαδικασία αυτή σε καμία περίπτωση να μην αντικαταστήσει την ετήσια ΓΣ, αλλά αυτή να γίνει αργότερα.


Αναλυτικά η τοποθέτηση των εκλεγμένων της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας έχει ως εξής:


Τοποθέτηση ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΕΚΡ με θέμα τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης.


Ξεκινώντας, να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο γραμματέα του ΕΚΡ που πριν λίγες μέρες έχασε τον πατέρα του. 


Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη τοποθέτησή μας με την επισήμανση, ή μάλλον την υπενθύμιση, ότι αυτή η σημερινή διαδικασία, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, η οποία κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε και να είχε γίνει με μέτρα προστασίας, αποστάσεις, σε ανοιχτό χώρο, ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός έχει αρχίσει να βελτιώνεται.


Δεν επιμένουμε πολύ στο να γίνει τώρα η γενική συνέλευση καθώς κατανοούμε ότι υπάρχουν προβλήματα σοβαρά εξαιτίας της πανδημίας. Σε αυτό που επιμένουμε όμως είναι στο ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και σε αυτό το ζήτημα έχουμε όλοι ευθύνη να δεσμευθούμε ως Διοικητικό Συμβούλιο απέναντι στους αντιπροσώπους από τα σωματεία. Πρέπει κατά τη γνώμη μας να υπάρξει σχετική απόφαση σημερα γι αυτό το ζήτημα.


Σε ότι αφορά τον ίδιο τον απολογισμό συνάδελφοι. Είναι ένας απολογισμός που δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Αυτό δηλαδή που έχετε καθιερώσει χρόνια τώρα, απαριθμούνται μέχρι και τα Δελτία Τύπου σε αυτόν, ακριβώς λόγω της φτώχειας που υπάρχει σε δράση.


Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν εννοούμε με αυτό ότι η ηγεσία του ΕΚ, η ομάδα τουλάχιστο που έχει την ευθύνη, δεν κάνει τίποτα. Εμείς εκτιμούμε ότι είναι δραστήρια. 


Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση γίνεται αυτό. Είναι στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων; Της οργάνωσης των διεκδικήσεών τους; Το να μάθουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν και να αγωνίζονται συλλογικά;


Η απάντηση συνάδελφοι είναι κατηγορηματικά όχι! Αντίθετα ακόμα και από το ίδιο το κείμενο του απολογισμού, φαίνεται καθαρά ότι οι αποφάσεις, η δραστηριότητα συνολικά, είναι μακριά από τους εργαζόμενους. Η όποια δραστηριότητα απλά ανακοινώνεται στους εργαζόμενους, δεν είναι δική τους υπόθεση.


Και αυτό είναι κάτι που γίνεται συνειδητά δεν είναι από λάθος. Τουλάχιστο για αυτούς που παίζουν κεντρικό ρόλο ανάμεσα στα στελέχη της πλειοψηφίας, δηλαδή για να μην κρυβόμαστε κιόλας συνάδελφοι αυτούς που στην πραγματικότητα παίρνουν και τις αποφάσεις. Τους εργαζόμενους λοιπόν τους θέλετε θεατές.


Να δώσουμε ένα παράδειγμα; Όλο αυτό το διάστημα το ΕΚ ανάμεσα στην άλλη του δραστηριότητα έκανε και ορισμένες, λίγες βέβαια, συσκέψεις με εργαζόμενους. Ωστόσο, το Δελτίο  Τύπου ιεραρχείται πιο ψηλά και συμπεριμβάνεται στον απολογισμό, ενώ αυτές οι συσκέψεις όχι.


Η αλήθεια είναι συνάδελφοι, ότι το ΕΚ, έχει αλωθεί από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με ευθύνη της ηγεσίας του. Και δε θέλουμε βέβαια, λέμε ξανά να τους τσουβαλιάσουμε ολους. Αντίθετα λέμε ακριβώς ότι όσοι δε συμφωνούν με αυτή τη λογική πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά για το που πάνε τα πράγματα.


Το ΕΚ το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία για να περνάει το σχεδιασμό της. Άλλωστε αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα θέλει να δώσει η κυβέρνηση στα σωματεία. Να είναι σύμβουλοι του κράτους. Σαν τις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχει.


Αυτό είναι συνάδελφοι και το πνεύμα που διαπνέει και την ηγεσία της ΓΣΕΕ, με την οποία έγινε πιο στενός ο εναγκαλισμός την περίοδο της πανδημίας. Και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της γραμμής, των πρακτικών της δηλαδή. Τι εννοούμε;


Λέει ο απολογισμός δράσης ότι πρέπει να φτιάχνονται σωματεία εκεί που δεν υπάρχουν. Αυτό είναι μια σωστή επισήμανση βέβαια. Και πρέπει να είναι στη μόνιμη φροντίδα μας. Και βεβαίως έχοντας υπόψη ότι η ίδρυση ενός σωματείου είναι μια υπόθεση δύσκολη και πρέπει οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν για να αντέξουν στις πιέσεις είτε με την προσπάθεια της ενσωμάτωσης είτε με την τρομοκρατία να διαλύσει την οργάνωσή τους.


Όταν όμως στη διαδικασία ίδρυσης ενός σωματείου υπάρχει η έγκριση του εργοδότη και η παραίνεση του προϊστάμενου συνάδελφοι, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. 


Το ίδιο συνάδελφοι και όταν ένα σωματείο  κάνει εκλογές, όπως το σωματείο καραγεωργόπουλου σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες σουπερ μάρκετ, με τους εργαζόμενους απλά να υπογράφουν σε ένα χαρτί με εντολή του προϊσταμένου τους.


Αυτό συνάδελφοι, το ξέρετε κι εσείς, δεν είναι προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, είναι μια προσπάθεια, διατήρησης, ή και διεύρυνσης ακόμα ενός συσχετισμού πλαστού.


Αναφέρεστε στην υπογραφή ορισμένων ΣΣΕ. Δεν είναι τυχαίο θεωρούμε που ακόμα και σε αυτό το ζήτημα στέκεστε μόνο με μια αναφορά, παρά ορισμένες μεγαλοστομίες.  Γιατί δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί.  Για να μπορείς να πεις κάτι πρέπει να υπάρχει πείρα από τον αγώνα που αναπτύχθηκε, τη ζύμωση των αιτημάτων με τους εργαζόμενους, το πως μπήκαν στον αγώνα και πάλεψαν.


Έγινε τέτοιο πράγμα; Όχι. Ένα πρωί μέσα στο lockdown τον περασμένο Μάρτη, δημοσιεύθηκε ένα Δελτίο Τύπου και μια φωτογραφία από το γραφείο του περιφερειάρχη κι ενώ μάλιστα τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου των ξενοδοϋπαλλήλων δεν είχαν ακόμη γνώση και εκ των υστέρων ο πρόεδρος πήγε και πήρε την υπογραφή τους.


Το κύριο ζήτημα βέβαια είναι πιο ήταν το χαρακτηριστικό αυτής της σύμβασης. Και αυτό είναι ότι έδωσε στους εργοδότες αυτό που ζητούσαν, δηλαδή να αμοίβονται αλλιώς οι νέοι εργαζόμενοι. Ανοίγοντας το δρόμο στους εργοδότες όλης της χώρας και οδηγώντας τελικά να συμπεριληφθεί αυτός ο όρος και στην πανελλαδική σύμβαση. Κάτι που θα έχει μεγάλες συνέπειες για τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια. Γιατί ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση αυτής της πρακτικής.


Φυσικά σοβαρό ζήτημα είναι και το ίδιο το περιεχόμενο που δώσατε και τότε. Που συνοψίζεται στη φράση του πρώην προέδρου του ΕΚΡ: “Η Ρόδος είναι πρωτοπόρα στην κοινωνική συναίνεση”.


Αντίστοιχη είναι η στάση σας σε ό, τι  αφορά τη σύμβαση στα τουριστικά λεωφορεία. Έκεί τι είχαμε; Υπογράφηκε μια σύμβαση. Οι όροι είναι ίδιοι με την προηγούμενη φορά με εξαίρεση τη ρήτρα για την εκτός σαιζόν απασχόληση και τον τρόπο που αιτιολογείται.


Θα πει κάποιος, μα καλά, πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν εκτός σαιζόν; Και η απάντηση είναι ότι δεν είναι και τόσοι πολλοί συνάδελφοι με τα δεδομένα βέβαια που ξέρουμε ως τώρα για τη διάρκεια της σαιζόν. Ωστόσο αυτό είναι ένα δώρο για τους εργοδότες που τους ελαφρύνει αυτή την περίοδο. Βεβαίως πολλοί από τους εργοδότες υπολογίζουν ότι παρότι υπογράφουν τη σύμβαση να συνεχίσουν να δουλεύουν με τη λογική της ατομικής συμφωνίας. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα φυσικά. Όμως αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο και όχι στενά τους πράκτορες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, αλλά συνολικά το τουριστικό κεφάλαιο στην περιοχή, είναι η απόσπαση μιας κοινής δήλωσης για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την ταύτιση με τους στόχους των εργοδοτών για επιμήκυνση της σαιζόν. Και αυτό φυσικά εμείς δεν μπορούμε να το χρεώσουμε στον πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος αυτή την πείρα έχει ο άνθρωπος και μπορεί και να μη συνειδητοποίησε τι ευθύνες αναλαμβάνει. Άλλωστε ο ίδιος έχει μεγάλη συνεισφορά, με την προσωπική του δουλειά έχει ζωντανέψει το σωματείο. Την ευθύνη λοιπόν την έχετε εσείς, κυρίως η ηγετική ομάδα. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά σας.


Κι επειδή σας αρέσει να βάζετε συχνά σε αντιπαράθεση τους αγώνες των εργαζομένων με τη δική σας στάση, τη στάση της συναίνεσης και της δήθεν συνεννόησης, αξίζει κάποιος να δει αυτό το παράδειγμα. Ότι με τον απεργιακό τους αγώνα οι οδηγοί κατάφεραν παρά τις πιέσεις, τις αγωγές να υπογράψουν ΣΣΕ, όμως αυτή άρχισε ήδη να ξηλώνεται.


Φτάσατε μέχρι το σημείο να γίνεται φορείς της άποψης ότι προπέρσι είχαμε απεργίες ενώ φέτος δε θα έχουμε τέτοια πράγματα, θα περιμένουμε μόνο να ανοίξει η σαιζόν, μαζι με την εργοδοσία.


Φτάσατε μέχρι το σημείο να υπερασπίζεστε μέσα στον απολογισμό την πράξη να βάλετε την υπογραφή σας ως εκπρόσωποι των εργαζομένων για να δουλεύουν οι εμποροϋπάλληλοι ως τις 12 το βράδυ και να το διαφημίζετε ως νίκη! Μάλιστα αυτό που εσείς διαφημίζετε ως πρωτοπορία, την οριοθέτηση δηλαδή των τουριστικών περιοχών, είναι αυτό ακριβώς που αξιοποίησε η περιφέρεια για να ανοίξει τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου σε αυτές τις περιοχές!


Όλα όσα κάνετε δένουν μ τη γραμμή που θέλετε να περάσετε και στο εργατικό κίνημα Τη γραμμή της υποταγής, του κοινωνικοεταιρισμού, της άποψης ότι οι αγώνες και οι διεκδικήσεις είναι πράγματα ξεπερασμένα. Ότι δεν είναι πλέον ο ρόλος των σωματείων αυτός.


Στην πραγματικότητα δεν είστε αντίθετοι σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ρόλο των σωματείων.


Γιατί τα μετατρέπει σε οργανικό τμήμα της, σε συμβούλους της. Κάτι που είναι και δική σας άποψη και με έναν τρόπο αποτυπώνεται και μέσα στον απολογισμό.


Από αυτή την άποψη δε σας σώζει η μια φράση που βάλατε μεσα ότι είστε ενάντια στο νόμο για το συνδικαλισμό. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που ενώ όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει στο σχεδιασμό της, έχει ήδη περάσει και περνάει ένα σωρό αντεργατικά νομοσχέδια, εσείς μέσα και από τον ίδιο τον απολογισμό και το σχεδιασμό δράσης δεν έχετε κανένα σχεδιασμό να τα αντιπαλέψετε.


Ψάχνετε να βρείτε συνάδελφοι υποκριτικά κάποιους που καλλιεργούν το διχασμό, εννοώντας προφανώς τις δυνάμεις μας, όταν εσείς οι ίδιοι, μεσα ακόμα και στον ίδιο τον απολογισμό, έχετε διαλέξει μια ομάδα σωματείων που είτε είναι με τη γραμμή σας, είτε προσπαθείτε να επιδράσετε σε αυτά, βάζοντας στην ουσία απέναντι τα υπόλοιπα, ακόμα και αποκρύπτοντας τη συμμετοχή τους, σε κάποιες από τις δραστηριότητες που έχετε συμπεριλάβει στον απολογισμό.


Αυτές τις πλευρές προσπαθεί να κρύψει και η αξιοποίηση του συνθήματος έξω τα κόμματα, που δεν είναι συνάδελφοι και πολύ καινούριο και που στόχο έχει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση πηγαίνοντάς τη σε ένα πεδίο που εκτιμάτε ότι σας βολεύει.


Βεβαίως, δεν είναι και τόσο εύκολο να πείσετε. Από τη μια γιατί έχετε βεβαρυμμένο παρελθόν και παρόν. Ορισμένοι έχοντας περάσει και ως ιδιαίτεροι από βουλευτικά γραφεία, άλλοι ως κεντρικά στελέχη κομμάτων που τσάκισαν την εργατική τάξη από κυβερνητική ευθύνη. Από την άλλη γιατί είστε σε στενή σύνδεση με την κυβέρνηση και σε τελική ανάλυση με την εκάστοτε κυβέρνηση.


Επομένως καλή αυτή η αναφορά ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί ποιος είναι στην κυβέρνηση, που νομίζω ότι κι εγώ την έχω κάνει, αλλά για εσάς φαίνεται πως έχει διαφορετική έννοια από ότι για εμάς. Και γιατί συνεργάζεστε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και γιατί έχετε βοηθήσει τα κόμματα που κυβέρνησαν να αναρριχηθούν στην κυβέρνηση. Δε χρειάζεται τώρα να αναφερθούμε σε παραδείγματα.


Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα.


Απολύσεις, έλλειψη εισοδήματος, επίθεση στα δικαιώματά μας. Πως θα τα αντιμετωπίσουμε συνάδελφοι; Με διακηρύξεις περί εργασιακής ειρήνης, ή με ανακοινώσεις ότι δεν πρόκειται να οργανώσουμε καμιά κινητοποίηση;


Εμείς πιστεύουμε ότι πρεπει να απαντήσουμε οργανώνοντας τον αγώνα των εργαζομένων.


Όπως θα γνωρίζετε μια σειρά σωματεία σε πανελλαδικό επίπεδο και σήμερα και στις 9 του Απρίλη οργανώνουν κινητοποιήσεις με αυτά τα αιτήματα. Στις 20 Απρίλη επίσης η ΠΟΕΕΤ καλεί τα σωματέια του κλάδου να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Τι στάση θα κρατήσουμε εμείς; Τι θα κάνει το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων; Εμείς θεωρούμε πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Διαφορετικά παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης. Που κρατάει το λαό σε lockdown, την ώρα που ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα συνεχώς και την ίδια στιγμή πειραματίζεται με το άνοιγμα του τουρισμού όπως λέει.


Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, όπως έχουμε συχνά διευκρινήσει, όχι γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν ατασθαλίες, αλλά γιατί υπηρετεί μια δραστηριότητα με τη οποία διαφωνούμε.


Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.