Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Η εισήγηση του Νίκου Παπαγεωργίου στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει απόψε εκδήλωση με σκοπό να ενημερώσει για το νέο έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση, να γίνει συζήτηση που θέλουμε να συνεχιστεί σε κλάδους, χώρους δουλειάς και γειτονιές και τελικά να δυναμώσουμε την απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση σαν εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Απευθυνόμαστε σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλόγους εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, σε επιστήμονες, αγρότες, γυναίκες και νέους γιατί η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο.
Επιδιώκουμε το συντονισμό των ενεργειών μας απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχέδιο, αποκαλύπτοντας τις ψευτιές της κυβέρνησης, κι εμποδίζοντάς το με κάθε τρόπο να έρθει στη Βουλή.

Με βάση όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, το λέμε καθαρά, πρόκειται για σχέδιο-λαιμητόμο για τις συντάξεις, για το δικαίωμα μας στην υγεία-πρόνοια, συνολικά για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Φτάνει εκεί που δεν έφτασε καμιά άλλη κυβέρνηση πριν από αυτή, ολοκληρώνοντας το ξήλωμα που άρχισε πριν από πολλά χρόνια, προσπαθώντας να το ντύσει με το μανδύα της ισότητας και της δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα, τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες μεθόδους με τους προκατόχους της.
Σφαγιάζει κύριες και επικουρικές συντάξεις με το σπάσιμο σε εθνική και αναλογική, διαλύει και μειώνει το ΕΚΑΣ, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα. Διατηρεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, που αύξησαν τα όρια ηλικίας.
Τόσο η εθνική σύνταξη, όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης για την αναλογική σύνταξη είναι προπομπός για τη σταδιακή απεμπλοκή του κράτους και της εργοδοσίας από την ευθύνη τους για το ασφαλιστικό.
Σε απόλυτα ποσοστά αυτό σημαίνει ότι για αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη από σήμερα και πέρα, οι μειώσεις θα είναι από 5% ως 30%. Περίπου 900.000 συνταξιούχοι την επομένη δεκαετία θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους μεσοσταθμικά περίπου στο 15%.
Οι επικουρικές συντάξεις, με ποσοστό αναπλήρωσης στο 0,45%, υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών, θα πάψουν να υπάρχουν.
Το ΕΚΑΣ που καταργούν το 2019 ψάχνουν πόσο θα το μειώσουν βάζοντας νέα εισοδηματικά κριτήρια πετώντας περίπου 60.000 συνταξιούχους εκτός επιδόματος.
Δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις αναπηρικές συντάξεις. Όσοι έχουν πάνω από 67% θα παίρνουν 270 ευρώ, οι υπόλοιποι 192 ευρώ.
Και τέλος προβλέπεται νέα μείωση των εφάπαξ περίπου στο 10%.

Τα ίδια και χειρότερα με τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η στόχευση και δω είναι η εξαφάνισή τους, προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, αφού με το νέο ασφαλιστικό συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία με το εισόδημα του.
Η συνολική επιβάρυνση 38,45% στο φορολογητέο εισόδημα για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με την εξοντωτική φορολογία θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμά του, να μην μπορεί να ζήσει.
Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να "κλείσουν βιβλία", με διπλό όφελος για τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού οι κατεστραμμένοι αυτοαπασχολούμενοι θα αποτελέσουν ταυτόχρονα φθηνό εργατικό δυναμικό για τους ομίλους, ενώ η καταστροφή τους ανοίγει νέες αγορές για τα μονοπώλια.
Στους δε αγρότες η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι 27,45%.
Το ακόμη πιο προκλητικό είναι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει την αλήθεια ανάποδα, όπως άλλωστε κάνανε όλες οι προηγούμενες κάθε φορά που ξηλώνανε το πουλόβερ της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μιλάνε για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος λες και το ζήτημα είναι οικονομοτεχνικό. Το συνδέουν με «την αντοχή της οικονομίας», γι΄ αυτό και οι λύσεις που προτείνουν δεν παίρνουν ως βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικά τα ψέματα που σπέρνουν προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή, όπως ο μύθος των μεγάλων συντάξεων. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία μόλις 2.500 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2,5 εκατ., δηλ. το 0,1% παίρνει σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 500 - 600 ευρώ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί καθώς μαζί με το κυβερνητικό σχέδιο για το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης φέρνει παράλληλα στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση, νομοθετώντας υπέρ μιας ισχυρής μερίδας του κεφαλαίου (εμπόρους υγείας, κλινικαρχες, ιδιωτικές ασφαλιστικές) για τους οποίους η ασφάλιση αποτελεί αστείρευτη πηγή νέας κερδοφορίας.

Όσοι ψάχνουν χρήματα για την Κοινωνική Ασφάλιση ας τα βρουν από τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών
Για μας το ασφαλιστικό είναι η ίδια η ζωή μας και γι αυτό δεν το παζαρεύουμε.
Κατακτήσαμε ασφαλιστικά δικαιώματα, με αιματηρούς πολύχρονους αγώνες για να μην πεθαίνουμε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, για να έχουμε ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις σκαλωσιές, στα ορυχεία, στις μηχανές αλλά και προστασία απ’ τις επαγγελματικές ασθένειες.
Για μας το ασφαλιστικό έχει να κάνει και με ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.
Τί άλλο θα μπορούσε να ήταν δικαιότερο για μας και τα παιδιά μας;
Γιατί είναι τρομερή πρόκληση να θεωρούν σωτήριο και δικαιότερο ένα σύστημα που θεωρεί ακμαίο και ικανό για εργασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, έναν άνθρωπο ηλικίας 67 ετών.

Καλούμε σήμερα σε αγώνα και πάλη για την ανακούφιση του λαού από τις συνέπειες της κρίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών μας.
Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη των απωλειών που για εμάς είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, όπως:

1.       Τη φροντίδα για την Υγεία, την Πρόνοια, τις συντάξεις, την προστασία του εργαζόμενου στο χώρο δουλειάς,
2.       Τη δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν η Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση του κράτους, με κριτήριο την κάλυψη των συνεχών αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.
3.       Την πρόληψη, την προστασία της υγείας και την περίθαλψη ως υπόθεση ενός αποκλειστικά δημόσιου - δωρεάν συστήματος Υγείας με κατάργηση του κλάδου Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και θα παρέχει ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους, στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στους ξένους εργάτες, στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.
4.       Την πρόληψη, την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας, την φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες. Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου και άρα απαιτείται η κατάργηση της ιδιωτικής και κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Θέλουμε όμως να μη μείνουμε εκεί, αφού θεωρούμε απαραίτητο να φτάσει παντού η πρόταση του ΠΑΜΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος και επομένως πρέπει να είναι και ο μοναδικός αποδέκτης του. Αυτό απαιτεί πλήρη σύγκρουση, δηλαδή ο λαός να έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια.
Και σε μια τέτοια προοπτική οδηγούμαστε έτσι κι αλλιώς, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ.
Με αυτό το πλαίσιο, με αυτά τα αιτήματα θα πάμε στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία στις 4 Φλεβάρη.
Με την χωρίς σταματημό δράση όλων των σωματείων, των φορέων σε κάθε κλάδο θα κλιμακώσουμε τον αγώνα.
Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.